Conseiller en Immobilier, Marchand des biens, recherches,
renseignements et aide à l'achat de vos biens immobiliers
Intermédiaire de vôtre prêt hypothécaire


Iets over de streek

Home
Retour
Huizen
Informatie
Iets over de streek
Handige Links
Kontakt

Frankrijk, Franche-Comté,

Overzichtskaart Franche-Comté
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De regio Franche-Comté bestaat uit 4 departementen: 
Doubs (25): 505.557 inwoners
Jura (39): 253.309 inwoners
Haute-Saône (70): 232.283 inwoners
Territoire de Belfort (90): 139.383 inwoners
De Franche-Comté beslaat 16.202 vierkante kilometer. Er wonen gemiddeld 70 mensen per vierkante kilometer...Het heeft een grens met Zwitserland van 230 kilometer lang. Het kent 5.350 kilometer aan waterwegen (beken, rivieren en kanalen).
Het hoogste punt vind je in Crêt-Pela in de Jura: 1.495 meter. Het kent 1.786 steden en dorpen.
De hoofdstad is Besançon met 134.500 inwoners.
Het kent 14 steden ("unités urbaines") met meer dan 10.000 inwoners: Besançon, Montbéliard, Pontarlier, Dole, Lons-le-Saunier, Saint-Claude, Champagnole,
Vesoul, Luxeuil-les-Bains, Gray, Héricourt, Lure, Belfort en Delle.

De
natuur in de Franche-Comté is prachtig: oneindige bossen, duizelingwekkende hoge watervallen, meren en rivieren vol met o.a. forel, snoek en zander; het is de meest ongerepte omgeving van Europa. De Franche-Comté is het meest beboste gebied van Frankrijk. Maar liefst 42% van het grondoppervlak bestaat uit bos; we spreken hier over 705.000 hectare! Op de bergen van de Jura en Les Vosges bereiken de sparren en eiken een hoogte van 40 meter!

 

De lage Vogezen:
heeft een mooie natuur, vele bezienswaardigheden en kent nog geen massatoerisme.

Wandelen en fietsen
In de directe omgeving kunnen schitterende fiets- en wandeltochten gemaakt worden. Het glooiende landschap met pittoreske dorpjes, riviertjes en veel bos biedt een variëteit aan mogelijkheden. Het bosgebied van Darney is één van de grootste loofbossen van Frankrijk (12.000 hectare).
Uitgebreid omschreven wandeltochten in de lage Vogezen.

Zwemmen en vissen   

Er zijn volop zwem- en vismogelijkheden in meertjes en riviertjes.  Het Lac de la Bouzey bij Epinal, de zwembaden in Vittel (ook een binnenbad) en het lac de la folie bij Contrexeville zijn zeker de moeite waard.  Overal kunt u vissen, maar u dient wel een visvergunning bij het plaatselijke postkantoor of café aan te schaffen.

Brocantes

Met name in het hoogseizoen worden er op zaterdag en zondag geregeld leuke rommelmarkten, de zgn. brocantes en vide- greniers, georganiseerd. Dit is zeker de moeite waard, al is het maar om de typische franse sfeer te proeven.
agenda rommelmarkten

Thermen en spa’s

Het gebied staat bekend om zijn vele kuuroorden. Zo kunt u een ruime keuze maken uit een van de thermale kuurbaden in bijvoorbeeld Bourbonne-les-Bains, Contrexeville, Vittel, Luxueil-les-Bains of Bains-les-Bains.

Paardrijden

Onder begeleiding kunnen erg mooie tochten te paard of per huifkar worden gemaakt, er zijn diverse maneges in het gebied.

Golfen

Golfen kunt u in Vittel, Contrexeville en Luxeuil les Bains. Zo kunt u bij de Golfclub Ermitage in Vittel op twee 18-holesbanen en een korte 9-holes baan terecht. De Golfbaan Vittel Hazeau heeft 6 holes. Ook zijn er mogelijkheden om te golfen op de golfbaan bij Villa Beauséjour in Contrexeville of bij Résidence les Sources in Luxeuil les Bains.

Wintersport

Om te skiën of langlaufen gaat u naar la Bresse in het nationale park les Ballons des Vosges.

Activiteiten voor kinderen

 • Avonturenpark Vittel, een parcours afleggen in het bos, klimmen en klauteren vanaf 4 jaar
 • Labyrinth nabij Bains les Bains
 • geitenboerderijtjes van actieve boeren in de omgeving

Ideeën voor dagtochtjes

 • Wijnroute in de Elzas
 • Wijnroute in de Bourgogne, misschien wel de lekkerste wijnen van Frankrijk.
 • Wijnroute in de Champagnestreek
 • De oudste glasblazerij uit Frankrijk (1475): Verrerie-Christallerie la Rochère. Passavant la Rochère is tevens een goed startpunt voor verschillende wandel- en fietstochten
 • Snoepjesfabriek in Darney
 • Kaasmakerij in Selles
 • Boottochtje bij Fontenois le chataux
 • Het chateau, abdij (12e eeuw), klooster en meer van Droiteval, een historische plek in de gemeente Claudon.
 • Wereldberoemde kapel van Le Corbusier in Ronchamp: La Notre Dame du Haut
 • Natuurpark: les ballons d’alsace

La Foire aux Andouilles, Le Val d'Ajol
Ieder jaar op de derde maandag van februari wordt in dit plaatsje ‘de veiling van de worsten (gevulde ingewanden)’ gevierd.
Les andouilles zijn een plaatselijke lekkernij (als je van orgaanvlees houdt).
In 1831 verordineerde Louis Philip deze gebeurtenis, die haar naam dankt aan een prefectoraal decreet van 5 oktober 1866

Haute-Saône.
De hoofdstad is
Vesoul. Het departement is een bos- en waterrijk gebied. Het is landelijk en rustig. Het landschap is heuvelachtig en op een groot aantal plaatsen woest. Uitgestrekte bossen, snelstromende rivieren, geen massatoerisme: hier kun je vrij genieten van de natuur en cultuur. Met de vele abdijen, kerken en kastelen is het gebied ook voor cultuurliefhebbers het bezoeken waard. In het westen is het landschap licht heuvelachtig en in het oosten (de Vogezen) iets hoger en woester.
Hier ligt ook het dorpje
Pesmes, dat tot één van de 140 mooiste dorpen van Frankrijk behoort. Het ligt prachtig boven het dal van de rivier Ognon. Een wandeling over de wallen van het kasteel biedt een mooi panorama op de omgeving.
In het noordoosten van het departement strekt zich het plateau van de Duizend Meren (Les Mille Etangs) uit, een zeer aantrekkelijk gebied, dat ook wel 'Klein Finland' wordt genoemd.
Er is ook cultuur aanwezig getuige de ruim 300 historische monumenten.
Ook ontspringen in dit gebied een aantal rivieren zoals:
De Saône, net over de departementsgrens, in de Vogezen.


 

En de Maas, net over de departementsgrens, in de Haute-Marne.EVENEMENTEN

Markten:
Iedere maandagmorgen in Saint-Loup-sur-Semouse (Place Jean Jaures)
Iedere maandagmorgen in Fontenoy-le-Château
Iedere dinsdagmorgen in Lure (Esplanade Charles de Gaulle)
Iedere dinsdag van 8:00 tot 12:30 in Champlitte (Place de la Mairie)
Iedere dinsdag van 8:30 tot 12:00 in Jussey
Iedere laatste dinsdag van de maand van 8.00 tot 12.00 Foire in Jussey Een grote markt door het hele stadje met ook ambachtelijke producten en dieren
Iedere woensdag (voor de middag) in Traves
Iedere donderdagmorgen in Vesoul (Place Rénet, Place de la République)
Iedere vrijdagmorgen in Fougerolles (Place du Champ-de-Foire), Gray
Iedere vrijdagmiddag in Dampierre-sur-Salon
Iedere zaterdagmorgen in Luxeuil-les-Bains (Place de la mairie), Ronchamp
Iedere zaterdagmorgen in Vesoul (Place Rénet, Place de la République)
Iedere zondagmorgen 8:00 tot 12.00 in Le Val d’Ajol
Iedere 1e zaterdag van de maand 8.00 tot 12.00 Bio markt in Bleurville(Vogezen)Brocante in Vauvillers

Doubs (25).
Het landschap varieert van heuvel- tot bergachtig. Rivieren zoals de Doubs, Loue, Lison en Dessoubre bepalen samen met talloze meren, bronnen en watervallen het landschap. De streek kenmerkt zich ook door de talrijk aanwezige grotten. Doubs wordt wel het groenste departement van Frankrijk genoemd. De hoofdstad is Besançon, een schitterende oude vestingstad met veel bezienswaardigheden en mooie winkels.

Jura (39).
De hoofdstad is Lons-le-Saunier. De streek Doloiset Bresse Jurassienne is heuvelachtig met toppen tot 400 meter. Dit is ook het geval in het wijngebied Vignoble en Rivermont. Meer naar het zuiden worden de toppen al hoger tot circa 700 meter, daar liggen ook de grote meren. In de Haute Jura worden heuvels echte bergen tot circa 1.500 meter.

Territoire-de-Belfort (90).
Het kleinste departement van Frankrijk. De hoofdstad is uiteraard Belfort. De omgeving bestaat in het noorden uit het Pays Vosgien, in het zuidoosten de Sundgau en in het zuiden het Plateau de Jura. Nabij Belfort wordt de Franse TGV (hoge snelheidstrein) gefabriceerd.

Flora en fauna in ons gebied.

Als de lente begint wordt het hier een waar feest van bloemen en kleuren met veel mooie insecten en vlinders.

De meidoorns in lente-

en in herfstkleed.

Een schat aan vruchtbomen, waar vaak brandewijn (eau de vie) van wordt gestookt.

Le Pommier

De gui of zoals bij ons bekend onder de naam mistletoe of maretak, komt hier veel voor. Deze parasiet, die overigens de boom niet vernietigt, kan alleen groeien in schone lucht. Vandaar dat het in Nederland bijna niet meer voorkomt. 

Prachtige Charolais runderen, natuurlijk niet in het wild. Deze kuddes leven vaak in familieverband, zoals vroeger.

De hagedis die zich graag opwarmt. Zodra de zon te voorschijn komt, verschijnen ze in groten getale op de door de zon verwarmde muren.

De meikever, die één maal in de drie jaar uitzwermt. De larven ook wel engerlingen genoemd, groeien gedurende deze drie jaar in de grond, zich voedend met de wortels van planten.
De meikever is een ware kamikazepiloot, hij vliegt echt overal tegenaan en valt dan versuft op de grond, waarna hij na enige tijd weer opkrabbelt om tegen het volgende object te vliegen.
Ze vreten de bomen volledig kaal in het vroege voorjaar. Gelukkig kunnen de bomen na deze aanval weer nieuw blad aanmaken.

Het gebied is rijk aan hout, dat door velen wordt bewerkt en verhandeld als kachelhout. Het grootste deel van de verwarmingen in dit gebied wordt gestookt met hout, nog steeds de goedkoopste brandstof en milieu vriendelijk, indien afkomstig uit de omgeving.

Retour      Huizen
 

WNB Immobilier  en WN-Bâtiment Siret: 434 899 886 000 23, No TVA Intracommunautaire: FR0E 434 899 886 Gérant Walther Barkmeijer, Conseiller en Immobilier, Marchand des biens, recherches, renseignements
et aide à l'achat de vos biens immobiliers. Intermédiaire de vôtre prêt hypothécaire.
Postadres:12 Rue de la Brasserie, 70500 Bousseraucourt, Téléphone: +33 (0) 608 999 712, Email: walther@drhouse-immo.com
Nord-Sud Immo, DR HOUSE IMMO Siège social 3 AB Avenue des Belges, 13100 AIX EN PROVENCE Carte pro. CPI 9201 2018 000 2952 1 délivrée le 25/11/2020 par la CCI Marseille Provence

AAndere dorpen en steden in de omgeving: Vauvillers - Aboncourt-Gesincourt - Aisey-et-Richecourt - Augicourt - Bains-les-Bains - Barges - Besançon - Bétaucourt - Betoncourt-sur-Mance - Blondefontaine - Bougey - Bourbonne-les-Bains - Bourbévelle - Bousseraucourt - Buffignécourt - Cemboing - Cendrecourt - Chaumont - Chauvirey-le-Châtel - Chauvirey-le-Vieil - Corre - Epinal - Gevigney-et-Mercey - Grey - Gy - Jonvelle - Jussey - Lambrey - Langres vestingstad - Magny-les-Jussey - Montcourt - Montigny-les-Cherlieu - Montureux-les-Baulay - Noroy-les-Jussey - Ormoy - Ouge - Raincourt - Ranzevelle - Rosières-sur-Mance - Saint-Marcel - Tartécourt - Vauvillers - Venisey - Vernois-sur-Mance - Vesoul - Villars-le-Pautel - Vitrey-sur-Mance - Vougecourt - Xertigny - Vosges - Haute-Marne - Haute-Saône - Monthureux-sur-Saône - Vittel - Contrexeville - Lure - Melisey - Genève - Champlitte - Belfort - Montbeliard - Luxeuil-les-Bains - Saulx - Besançon - St.Loup-sur-Semouse - Loup - Saint - Semouse - Combeaufontaine - Fay-Billot - Chalindrey - Grignoncourt - Regnevelle - Demangevelle - Pont-du-Bois - Polaincourt - Martinvelle - Malaincourt - Melincourt - Anchenoncourt - Trois-Provices - Pays - France - Dijon - Lyon - huizen-in-frankrijk - onroerendgoed - immobilier - franshuis - frankrijkhuis - huisinfrankrijk - huis-in-frankrijk - py_immobilier - huisje - boerderij - te-koop - tekoop - koop - koopwoning - koophuis - huiskopen - huis-kopen - kasteel - château - chateau - maison - eglise - landhuis - landhuizen - campagne - maisondecampagne - immoboulevard - terreinen - terrein - terain - terainaconstruir - terain-a-construire - RESIFRANCE - immo-ileverte - l'ile-verte - immoboulevard - huisfrankrijk.nl -